Наприкінці кожного літа кизилові дерева та чагарники в Україні тішать рясним урожаєм яскраво-червоних ягід — смакові та лікувальні властивості кізилу добре відомі з античних часів. Українські господині із задоволенням запасають кисло-солодкі плоди на зиму — й одним із найпоширеніших способів зберігання фрукта вважається сушіння з кізилу. Її можна використовувати для приготування вузвару, фруктових настоїв і компотів, а також додавати до соусів до м'ясних страв, десертів, кремів для тортів або вживати як звичайну перекуску між основними прийманнями їжі.
Потужний хімічний склад кізилу містить безліч корисних інгредієнтів, здатних неабияк поліпшити стан здоров'я кожної людини.
З чого складаються кизилові ягоди
До складу кізилу входять такі вітаміни та мінерали:
• За вмістом вітаміну C натуральний кизил випереджає лимон і смородину, а вітаміни А, В, Е і Р у комплексі прекрасно захищають організм від сезонних застуд, хвороб старіння й проблем із шлунково-кишкового тракту.
• Мікроелементи калій, бор, алюміній і рубідій входять до складу ягід кизилу в рекордній кількості — ці інгредієнти допомагають зберегти функціональність судинної системи, оберігають людину від інсультів, інфарктів, розвитку атеросклерозу та ін. Вміст заліза, магнію, фосфору та йоду в кизилі дає змогу шанувальникам цієї ягоди уникнути проблем з анемією або хворобами серця.
• Пектини, клітковина, органічні кислоти, що входять до хімічного складу плодів кизилу, безпосередньо впливають на роботу шлунково-кишкового тракту — наприклад, запобігають діареї й енурезу, успішно знімають печію та ін.
Сушений кизил без консервантів має практично ті ж цілющі властивості, що й свіжі плоди, у разі правильного сушіння з ягід випаровується лише надлишок вологи, а інші елементи залишаються — причому, у концентрованому вигляді.
Користь сушених ягід кизилу
Регулярне вживання висушених кизилових плодів сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, виведенню токсинів (традиціонно застосовується у разі отруєння свинцем), налагодження травлення, поліпшення кровопостачання головного мозку. 5-6 ягідок кізилу на день врятує вас у старості від склерозу, зміцнять стінки судин і допоможуть запобігти проблемам із підвищеним тиском.
Особливо настійно рекомендується вживати кизил під час сезонних простудних захворювань — ароматні, червоні ягоди чудово борються з вірусами та бактеріями, зміцнюючи імунну систему та підвищуючи опірність організму. У разі ангіна, грипу або бронхіту настій із кізилу зніме жар та інші неприємні симптоми.
Ціна за 500 грамів, без консервантів та хімії.
Основні атрибути | |
---|---|
Країна виробник | Україна |
Тип продукції | Сушені |
Культура | Кизил |
Тип | Вагові |
- Ціна: 120 ₴/упаковка